Beroepsvoorbereidend leerjaar

Ben je heel praktisch gericht en wil je zo snel mogelijk een beroep onder de knie krijgen? Dan is een beroepsvoorbereidend leerjaar iets voor jou. We bieden vier beroepenvelden aan waaruit je een vaste combinatie van twee beroepenvelden kiest. In de beroepenvelden word je ondergedompeld in allerlei praktijkvakken. Zo krijg je een zicht op waar je goed in bent en wat je graag wil worden later.

LESSENTABEL 

BASISVORMING  
Frans 2
Godsdienst 2
Leefsleutels 1
Lichamelijke opvoeding 2
Maatschappelijke vorming 2
Muzikale opvoeding 1
Natuurwetenschappen 2
Nederlands 3
Plastische opvoeding 1
Wiskunde 3
BEROEPENVELDEN
• DECORATIE / HAARZORG  
Decoratie 7
Haartooi 6
Plastische opvoeding 1
• DECORATIE / VERZORGING-VOEDING  
Decoratie 7
Personenzorg 2
Zorg voor leef- en woonsituatie 2
Zorg voor voeding 3
• HAARZORG / MODE  
Haartooi 6
Plastische opvoeding 1
Mode 7
• HAARZORG / VERZORGING-VOEDING  
Haartooi 6
Plastische opvoeding 1
Personenzorg 2
Zorg voor leef- en woonsituatie 2
Zorg voor voeding 3
TOTAAL 33

 

WAT MAG JE VERWACHTEN? 

BEROEPENVELDEN

  • Decoratie

In het beroepenveld Decoratie krijg je de kans om je fantasie en creativiteit toe te passen. Je maakt kennis met de wereld van het decoreren. Je schetst, tekent en schildert naar vormen uit de natuur en naar alle mogelijke voorwerpen die je om je heen ziet. Deze vorm- en kleurkennis heb je nodig om toe te passen in de decoratieopdrachten. Je voert tweedimensionale opdrachten uit op verschillende soorten papier en karton. Je maakt tekeningen met potloden, kleurpotloden, oliekrijt, pen en inkt. Je schildert met waterverf, plakkaatverf en acrylverf. Je maakt collages met papier, karton en andere materialen. Je leert een linosnede maken en drukt die zelf af met drukinkt. Je maakt ook driedimensionale (ruimtelijke) vormen. Je boetseert met klei, plasticine en was. Je maakt vormen met ijzerdraad, kippengaas, papierpulp, hout- en metaalresten.

  • Haarzorg

In het beroepenveld Haarzorg leer je het kappersvak kennen. In de lessen haartooi leer je enkele basistechnieken: haarwassen, drogen, verzorgen en in vorm brengen. Je krijgt les over verschillende haarsoorten en kapsels. Er is aandacht voor sociale en communicatieve vaardigheden. De lessen plastische opvoeding helpen je om je creativiteit en je aandacht voor het esthetische nog meer te ontwikkelen.

  • Mode

In het beroepenveld Mode kom je in contact met de ruime waaier van beroepen in de modesector en de interieurdecoratie. Je maakt kennis met de verschillende fases van de realisatie: ontwerpen, uitvoeren, presenteren en verkopen. Je experimenteert met kleuren, materialen en stoffen en zet je eigen creatieve ideeën om in bruikbare realisaties. Je oefent naai-, strijk- en tekentechnieken.

  • Verzorging-voeding

In het beroepenveld Verzorging-voeding maak je kennis met beroepen waarbij je zorgt voor de medemens. De aandacht gaat zowel naar lichamelijke verzorging, gezonde voeding als naar leef- en woonomgeving. In de lessen personenzorg leer je hoe je moet omgaan met anderen en maak je kennis met de werking van en de zorg voor het lichaam. In de lessen zorg voor leef- en woonsituatie leer je de technieken die belangrijk zijn om een woonruimte te onderhouden en zorg te dragen voor kledij en textiel. In de lessen zorg voor voeding leer je over voedingsmiddelen en keukengereedschap. Je ontdekt hoe je dagelijks gezonde, smaakvolle en betaalbare gerechten kunt bereiden en opdienen.

TOEKOMST 

Wanneer je slaagt, behaal je het getuigschrift van de eerste graad van het secundair onderwijs. Je kan overgaan naar de tweede graad bso. In het Technisch instituut Heilige Familie bieden we volgende richtingen aan in de tweede graad bso: HaarzorgModerealisatie en presentatiePubliciteit en etalage en Verzorging-voeding.